Vyrobte si doma prírodné voskové obaly. CIEĽ? KUCHYŇA BEZ PLASTOV

voskový obal pre EKOGAZDINKU

Vyrobte si doma prírodné voskové obaly. Uskladňujte potraviny zdravším a udržateľnejším spôsobom!

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí s obľubou balia desiatu či už pre seba alebo pre svojich milovaných členov rodiny. To či ich balíte s obľubou každý deň, o tom potom😊 Alebo ste dobrodruhovia a radi cestujete, zažívate dobrodružstvá vo svojom okolí alebo po celej planéte. Do svojho obľúbeného vaku si zbalíte všetko potrebné vrátane chutného jedla.

A tu prichádzate do bodu, či stačí jedlo zabaliť do servítky a potom do plastového sáčku alebo do fólie alebo alobalu. Jednorazový obal určite ponúka pohodlie ale nie je to najšetrnejšia cesta pre životné prostredie.  

Cítite to aj vy tak, že je čas na zmenu?

ROZHODNITE SA PRE VOSKOVÉ OBALY

Voskové obaly sa používajú ako prírodné obaly na potraviny pri balení školských obedov alebo pri uskladnení jedla.

V čom tkvie čaro voskových obalov? Voskový obal je nasiaknutý včelím voskom, ktorý má vzácne antibakteriálne vlastnosti.Včelí vosk napomáha udržiavať čistotu potravín a znižuje riziko ich kontaminácie.

PREČO SA OPLATÍ INVESTOVAŤ DO VOSKOVÝCH OBALOV?

Sú ľahko umývateľné, opakovane použiteľné a kompostovateľné. 

ČO JE NA NICH NAJ?

Nulový plastový odpad! Vďaka voskovým obalom máte vo svojej kuchyni možnosť minimalizovať používanie plastových obalov a sáčkov. Buďte ekologický😉

NA ČO MÔŽETE VOSKOVÉ OBALY POUŽIŤ?

Zabaľte syr, polovicu citrónu, chrumkavý bochník chleba, ovocie a zeleninu. Prikryte misku alebo si zabaľte desiatu. Tie gazdinky, ktoré milujú kváskovanie, si isto pri kváskovaní zamilujú aj voskové obaly.

Na výrobu voskových obalov potrebujete:

  • 100 % čisté pastilky z včelieho vosku v potravinárskej kvalite
  • čistú bavlnenú látku v požadovanom rozmere

Pomôcky na výrobu:

  • papier na pečenie
  • rúra na pečenie
  • čistý štetec / žehlička

POSTUP VÝROBY

Vyrobte si doma aj vy prírodné voskové obaly. Cieľ? Kuchyňa bez plastov.

Predtým ako sa pustíte do výroby voskových obalov, látku vyperte. Po nastrihaní požadovaných rozmerov látky na výrobu voskových obalov, okraje látky zašite. Zabránite tak strapkaniu koncov látky.  

TIP:  Alebo.. Väčšinou vždy existuje aj iné riešenie a toto vás poteší. Odstrihnite látku zúbkovanými (entlovacími) nožnicami na textil. Okraj látky tak bude vyzerať vkusne a nebude sa strapkať.

* 1. spôsob RÚRA

1. Rúru predhrejte na 80 ° C a plech vyložte papierom na pečenie. 

2. Látku nastrihajte na požadovanú veľkosť voskového obalu, položte na plech a posypte pastilkami zo včelieho vosku. 

3. Plech vložte do rúry a zohrejte ho, kým sa pastilky neroztopia (asi 5 minút).  Sledujte ich radšej pozorne, aby sa náhodou nevznietili.

4. Ak je to potrebné, tekutý včelí vosk ešte trochu rozotrite štetcom. 

5. Hotový teplý voskový obal vyberte a zaveste ho, aby vychladol a potom ho už môžete použiť. 

* 2. spôsob VODNÝ KÚPEĽ

1. Roztopte včelí vosk vo vodnom kúpeli. Voda by mala byť horúca, ale nie vriaca. 

2. Látku nastrihajte na požadovanú veľkosť voskového obalu a uložte ju na plech vyložený papierom na pečenie. 

3. Tekutý včelí vosk rýchlo a veľkoryso natrite štetcom na látku, potom ju nechajte s voskom krátko zaschnúť.

4. KROK NAVYŠE K DOKONALOSTI: Následne položte na vrch navoskovanej látky druhý papier na pečenie a látku na miernom stupni zažehlite.  To spôsobí, že sa včelí vosk znovu roztaví a vosk rovnomernejšie a hlbšie prenikne opäť do látky.

5. Hotový teplý voskový obal zaveste, aby vychladol a potom ho už môžete použiť. 

* 3. spôsob ŽEHLIČKA

1. Látku nastrihajte na požadovanú veľkosť voskového obalu a vložte na papier na pečenie. 

2. Na látku rozsypte pastilky zo včelieho vosku a zakryte ich druhou vrstvou papiera na pečenie. 

3. Zažehlite látku s voskom chránenú druhou vrstvou papiera na pečenie (na strednom stupni teploty).  Pastilky zo včelieho vosku sa postupne roztavia a preniknú do látky.

4. Hotový teplý voskový obal zaveste, aby vychladol a potom ho už môžete použiť. 

TIP: Ak chcete byť handmade výrobca voskových obalov na profesionálnej úrovni, pridajte do vosku jojobový olej, ktorý dodá voskovým obalom ohybnosť.

AKO ICH POUŽIŤ

Teplom pod rukami vosk mäkne a tak môžete voskový obal vytvarovať do rôznych polôh. Držať bude aj na miske bez gumičky. Vďaka vosku je obal nepriepustný.

STAROSTLIVOSŤ

Po každom použití voskové obaly očistite prúdom vlažnej vody (max. 40 °C). Na ich umytie môžete použiť aj jemné mydlo. Nechajte ich voľne vyschnúť (nie na radiátore!) alebo ich utrite.

Upozornenie

Voskové obaly by nemali byť vystavené pôsobeniu tepla, horúcej vody alebo horúcich jedál! Z hygienických dôvodov nebaľte do voskových obalov surové mäso, ryby, plesnivé syry!

Životnosť voskového obalu závisí od jeho používania a starostlivosti. Neperte ho v umývačke riadu a nedávajte ho ani do mikrovlnky. Hrozí poškodenie voskovej vrstvy.

OPLATÍ SA VLASTNÁ VÝROBA?

Pri porovnaní cien voskových obalov dôjdete k záveru, že sa oplatí. Cena voskového obalu v rozmere vhodnom na zabalenie kusu pečiva (cca 15 x 20 cm) sa pohybuje v cenovej hladine približne 10 EUR.

Vďaka sade na výrobu voskových obalov si doma takmer za rovnakú cenu vyrobíte voskové obaly v rozmere, ktorý vyhovuje požiadavkám vašej kuchyne a dokonca aj viac kusov. 

A navyše sa pri ich výrobe zabavíte! 😉

VIDEO – VÝROBA VOSKOVÝCH OBALOV – 1. spôsob RÚRA (ps: nemusíte vedieť anglicky, stačí pozerať:)

Pridaj komentár